Herning Forenede Håndboldklubber (HFH i daglig tale) fylder i dag d. 15. april 2020 50 år. Planen var at fejre det med en stor afslutnigsfest, men det har COVID-19 sat en stopper for. Så i stedet kan du her læse et tilbageblik på de sidste 50 år i HFH, hvad vi er bygget på og hvad der fortsat er grundelementerne i vores klub.

Herning FH bliver skabt

For 50 år siden blev Herning Gymnastik forening (HGF) og Herning Landsogn fusioneret med det formål, at fremme interessen for håndboldspillet og udvikle færdighederne i spillet.

Som det ligger i ordet ”Forenede” så har HFH altid søgt det brede samarbejde omkring håndbolden i området for at udbrede og udvikle spillet – først i ungdomsrækkerne og sidenhen på seniorplan. Team Midtjylland – et ungdomssamarbejde (u16 ogU18) med bl.a. Ikast og Hauge førte til først et samarbejde med Ikast omkring IBH på Herresenior og siden Herning-Hauge på U16 og U18 samt fra 2005 HC Midtjylland på de to højest rangerende Herresenior hold og senest et samarbejde med Gullestrup på de yngste årgange.

Juel Knudsen blev valgt til formand det første år, og siden efterfulgte bl.a. Palle Thomasen, Thomas Rasmussen, Salle (Niels Jørgen Sahlholdt), Per Sabore, John Pilgaard, Lars Skov Iveren, Anne Grethe Iversen, Malene Aksglæde, Lars Goller, Benjamin Stræde og senest Michael Poulsen på formandsposten.

Ud over bestyrelsen har der altid været tradition for mange forskellige typer udvalg – seniorudvalg, ungdomsudvalg, sportsligudvalg, økonomiudvalg, stævneudvalg med flere – alt efter hvordan klubben løbende har organiseret sig, men de frivillige i alle udvalg har været uundværlige i forhold til at få klubben til at fungere.

Træning og kamp

Der var træning i Kongrescentret Hal 2 samt i Messecenter Herning – hvor hal C, D, F og G dannede rammen om indendørskampene, hvis det ikke lige var en tur til Bjødstrup Hallen – klublokalet i Kampmandsgade (lige overfor Kongrescentret) var samlingsstedet, hvor både ungdom og senior mødtes før og efter kampene. Sammenhold var allerede tidligt et af elementerne i klubben – der var en ”alle kender alle” stemning, hvor ungdommen var aktive supportere af seniorholdene.  Noget der også var et stort aktiv var sportsbanerne ved Nørregades Skole, hvor der blev spillet udendørs håndbold – ikke mindst i regi af Hammerum Herred og DGI.

Der kom flere og flere arrangementer i Messecenter Herning, og flere og flere ville gerne spille håndbold, så i 1979 flyttede klubben ud på Åkirkebyvej, hvor rammerne nu var HFH-Hallen med Martha og Gunnar Knudsen som halinspektører i de første år – efterfulgt af Benny Kjær og siden Poul Kjeldahl inden vi igen i 2001 flyttede til Sportscenter Herning, der i dag danner rammen omkring HFH’s aktiviteter.

Med HFH Hallen fik vi adgang til yderligere træningsmuligheder og foreningslivet blomstrede, der var cafeteria ud af den lille lue, hvor Martha og Gunnar altid havde pariser toast, cowboy toast og fransk hotdog på menuen – til vi fik bygget yderligere faciliteter til med flere omklædningsrum, mødelokaler, opvarmningslokaler og et nyt cafeteria – medlemstallet var stigende og seniorholdene, både damer og herrer, rykkede op igennem rækkerne og ungdomsholdene var med til at præge udviklingen i danske håndbold.

Når HFH Hallen ikke kunne danne rammen om afviklingen af kampene, så flyttede vi i lånte lokaler i Gymnasie Hallen og Sportscenter Herning. I dag er Sportscenter Herning, med sine fantastiske faciliteter, stedet der danner rammen omkring afviklingen af træning og kamp – det være sig i Multi-, Håndbold- og Opvisningshallen, ligesom samarbejdet med Gullestrup også har åbnet op for afvikling af træning og kamp i Gullestrup Hallen.

Klubinformation

I dag har vi Facebook, hjemmesider, mails m.m. hvor vi holder os informeret omkring HFH – hvordan går det de enkelte hold, hvornår trænes der, hvem er træner m.v. men sådan har det ikke altid været. Klubbladet SKUDDET var der hvor informationen kom fra – SKUDDET udkom 5-7 gange om året i perioden 1970 til 1982 med en blanding af portrætter, de gode historier, annoncer og resultater – kort sagt et blad med en god blanding af tekst krydret med billeder. Så overtog HFH Posten, en opslagstavle i hallerne, der skulle give medlemmerne den rette information. HFH’s første hjemmeside er fra 2003 og resten af historien kender vi jo – al information er mere eller mindre nu online og hjemmesiden og de sociale medier er stedet, hvor informationen deles.

Medlemsinformation har altid været en vigtig ting, hvor man i 1970 havde ca. 250 medlemmer op til knap 400 medlemmer i 2010 og i dag er vi 230 medlemmer.

Udlandsturene

Information om blandt andet de mange hold, træning og ikke mindst også omkring turneringer og stævner har der været brug for – HFH deltager ikke bare i danske turneringer, men også har deltaget i stævner i udlandet. Der har været ture til Flensborg, Ultzburg, Braunsweig i Tyskland, Kielce i Polen, Holland, Ungarn og særligt de senere år den årlige tur til PartilleCup i Sverige, hvor flere af ungdomsholdene har vundet den stærkt besatte turnering, der regnes for verdens største håndboldstævne.

Resultater

Ud over at gøre sig bemærket til verdens største håndboldstævne, så har HFH også gjort sig bemærket i de hjemlige turneringer, hvor seniordamerne første gang kvalificerede sig til 2. division i 1979 og igen i 1996. Det var også i 1996 at seniorherrerne for første gang skulle spille 2. division.

Ungdomsholdene har gennem årene deltaget i mange herredsmesterskaber, kredsmesterskaber, jyskmesterskaber, pokalturneringen og ikke mindst danmarksmesterskaber, hvilket pokalskabet også vidner om. Det første uofficielle DM blev hjemført af herre ynglinge holdet i 1975 med Mylle (Niels Møller som træner), mens det første officielle DM blev hjemført i 2002 af drengeholdet årgang 88 med Jesper Hovmark som træner – grundstammen fra årgang 87, 88 og 89 vandt sammenlagt 3 DM-titler og en bronzemedalje. Det første og hidtil eneste DM på pigesiden kom i 2014, hvor U14 piger årgang 99 gik hele vejen og vandt DM.

Udviklingen

Håndbolden udvikler sig hele tiden – fra at være en vintersport til nu at være hele året – udendørshåndbolden er flyttet fra græs til sand, hvor Beach håndbold har fået fat som et populært spil – de individuelle færdigheder kommer mere og mere i højsædet og det fysiske element er kommet mere ind over sporten – det går hurtigere i dag end i 1970, hvorfor de øgede krav også ses i træningsmængden.

I 1970 trænede ungdomsholdene 2 gange 1 time om ugen i vinterhalvåret og 1 gange 1 time i sommerhalvåret plus kampe – der var kamp om træningstiderne, kamp for at seniorholdene kunne træne ekstra – i dag træner de fleste hold 3 gange 1,5 time i vinterhalvåret og 2 gange 1,5 time i sommerhalvåret og de bedste ungdomshold træner ofte en ekstra gang ud over dette. Ligesom det at træne ikke blot er haltræning længere – der trænes styrke, skadesforebyggende, kondition og spændstighed ved siden af.

Ingen bredde uden elite og ingen elite uden bredden, har altid været en ledetråd for HFH og derfor er der via HFH ligeledes kommet et tilbud til de unge, der gerne vil træne endnu mere – TAK på Sønderagerskolen og EIK på ungdomsuddannelserne – her er tilbuddet at der kan trænes mandag, tirsdag og torsdag morgen i 2 timer inden skolestart. Et tilbud som HFH har tilbudt siden 2007.

Der har gennem årene været mange, der har spillet for kammeratskabets skyld, det at være en del af en klub, en forening og ikke tænkt på, at jeg en gang ville være landsholdsspiller. Det har givet mange gode timer både i og udenfor hallen og skabt livsvarige kammeratskaber.

Men der har også været mange, der samtidig har haft en drøm om at blive landsholdsspiller, da de mødte op i HFH for første gang – og heldigvis er det lykkedes for nogle af disse unge at udleve deres drøm. Igennem årene er der mange ungdomsspillere fra HFH, der har fået debut i håndboldligaerne samt på diverse ynglinge og ungdomslandshold og der er også nogle som er gået hele vejen og fået A-landskampe på visitkortet – bl.a. Birgitte ”Bimmer” Hansen, Anne Sofie Hjort og Mathias Helt Jepsen samt Line Mai Hougaard og Emme Friis fra årgang 1999, der i næste sæson kan opleves hos en af de nuværende samarbejdspartnere – nemlig HIH i Ikast.

HC Midtjylland

I 2005 blev HC Midtjylland til som en elite overbygning på det samarbejde der var mellem Hauge og HFH – HCM er en selvstændig del af HFH og blev bygget på fundamentet af den talentfulde årgang 87, 88 og 89, der spillede HCM op i Håndboldligaen med Søren Baadsgaard som træner.

HCM blev etableret for at give de unge talentfulde spillere i Herning, Ikast, Brande området mulighed for at kunne prøve sig af på øverste hylde, og efter at have levet nogle år i 1. division blev der i 2012 sat skub igen i HCM – ny strategi og nye mål – oprykning til ligaen og for første gang deltager i Final4 i 2014 og vinder af Final4 (pokalturneringen) i 2016 med hele 9 spillere på holdet, der har spillet ungdomshåndbold i HFH.

De frivillige får det til at løbe rundt

Når alt kommer til alt, så kigges der tilbage på de første 50 år med stolthed i HFH – en forening, der har haft de samme udfordringer, som alle andre foreninger har haft igennem et langt liv, men som ved frivillighedens hjælp altid er kommet ud på benene og overvundet de bump, der er kommet forbi og i sidste ende har skabt glæde, kammeratskab og resultater i en håndboldverden, der dagligt er i udvikling. Uden frivillige ingen klub!

Støtteforeninger er altafgørende for økonomien

Støtteforeninger har altid været en stor del af indtægtsgrundlaget for de aktiviteter som udøves af HFH. HFH’s Venner kom til i 1979, hvor der via Bankospil bliver bidraget til ungdomsarbejdet og ikke mindst HFH’s Forældreforening, der sørger for at det årlige PåskeCup bliver afholdt. To foreninger, som køres af frivillige og som HFH ikke kunne være foruden – så en stor tak til alle de frivillige for de timer, der ligges i regi af de to foreninger.

Jubilæumsfest d. 19. august

Vi insisterer på at fejre klubben sammen med dem der har været med at at klubben er her i dag. De festlige begivenheder har vi rykket fra sæsonafslutning til sæsonopstart. Vi håber at COVID-19 situationen er under kontrol, så vi kan åbne klubben op igen og starte det nye år med en jubilæumsfest. Mere om det senere, men sæt kryds i kalenderen nu og glæd dig!

HFH – 50 år med gode oplevelser i fællesskab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *